Sa ne culturalizam putin


Hai ca pana apuc eu sa povestesc noutatile despre care am pomenit aici trece inca o saptamana, iar week-end-ul se anunta luminos si placut, asa ca cine stie pe unde mai ajungem si nu mai apuc sa scriu tot ce mi-am propus si am promis ;) Cu iertare sa-mi fie, insa uneori ma iau cu tot felul de treburi, mai arunc un ochi pe cursurile de germana, incerc sa misc ceva in online (aici, de exemplu) si uite-asa trece ziua! Ca sa nu mai spun ca saptamana trecuta, m-a pus naiba sa accesez site-urile cu serialele gratuite online (deh, ma omora curiozitatea sa vad ce mai fac Blair si Chuck, cele doua nebune falite etc.) depasind astfel limita pachetului de net. Asta a insemnat ca aveam internet cu viteza melcului si pana incarcam o poza adormeam. Asa ca so much for me cu serialele online!

Spuneam deci ca in duminica aceea am plecat la Munchen cu gandul sa admiram si frumusetile mai vechi dar perene, si anume galeria de picturi celebre expuse in Pinacoteca Veche (Alte Pinakothek). Este bine sa stiti ca duminica, la cele mai multe muzee, intrarea este gratuita sau la un pret foarte mic! Pe noi ne-a costat  doar 1 EUR de persoana! In restul zilelor (mai putin lunea cand este inchis), costa 7 sau 5 EUR. 


Dupa gerul napraznic indurat la carnaval, pinacoteca a fost locul perfect sa ne dezmortim. Ne-am lasat hainele la garderoba, am primit harta cu traseul, niste insigne de recunoastere si am pornit sa descoperim o lume cu adevarat fascinanta, inclusiv pentru niste amatori ca noi.


Nu este prima pinacoteca pe care o vizitez si nici nu sunt vreo specialista ca sa ma apuc sa fac o analiza sau o descriere documentata, ca pentru un jurnal cultural. Profit doar de ocazie sa va impartasesc sentimentele si gandurile pe care le-am avut pe tot parcursul descoperirii acestui muzeu, cu adevarat grandios prin colectia impresionanta de tablouri expuse din diferite perioade (Renasterea cu da Vinci, Raphael, Botticeli, secolele 14, 16, 17, 18, perioada Baroca) si zone geografice: Tarile de Jos (Rubens, Pieter Boel), Italia, Franta (Poussin), Spania (El Greco), Olanda (Rembrandt) si, desigur, Germania. 




Tema predominanta era religia si am vazut o groaza de picturi intitulate Maria mit dem Kind, Buna-vestire (am uitat cum ii zicea pe germana) etc. Colectiile care mi-au placut in mod deosebit au fost cele ale fratilor Brueghel si Rembrandt:


Cam astea-s toate pozele facute :( O buna parte din timp am fost prea facinati de operele de arta, de atmosfera, am crezut ca fotografiatul este interzis (nu e, dar nu ai voie sa folosesti flashul sau trepiedul), iar bateriile erau golite de gerul de la carnaval... 

Mi-a placut foarte mult faptul ca am vazut multa multa lume de toate natiile si toate varstele, care nu se sfia sa discute, sa analizeze, spre deosebire de alte muzee unde este o atmosfera de-a dreptul mormantala, ca n-ai voie sa zici nici pas si e o liniste apasatoare. Noua ne-a luat cam 4 ore sa vedem absolut toate colectiile, dar zau daca ne-am plictisit! In cele mai multe incaperi, in mijloc, erau canapele pe care te puteai aseza sa te odihnesti si sa admiri picturile, dar la final recunosc ca eram destul de obositi. Motiv pentru care, dupa ce am facut tot turul, ne-am oprit la cafeneaua muzeului unde am savurat o minunata caffe latte alaturi de o prajitura absolut delicioasa, cu castane.

Cand am iesit deja se insera si era mai frig, asa ca ne-am grabit spre S Bahn, nu inainte de a mai face doua poze cu Munchen-ul by evening ;)



In concluzie, a fost o duminica plina si intensa de dimineata pana seara, cu amintiri de neuitat!


Comentarii

  1. Munchenul e foarte frumos , o singura data l-am vizitat
    Si vremea imi pare mai buna ca in nord-vest....

    RăspundețiȘtergere
  2. INtr-adevar, Munchen este un oras superb, merita vazut vara, pe timp frumos. Da, am inteles ca si vremea este mai blanda, desi vara asta mi s-a parut ai degraba o primavara si uneori toamna :( Oricum, mai bine decat verile romanesti, unde te topesti de cald.
    Ce sa spun, m-am obisnuit :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat? Atunci fa-o! :)

Postări populare de pe acest blog

La munca in Germania (1)

3, 2, 1

[Guest post] Germania, mit și realitate (1)