Trecura 8 luni deja + FAQ despre emigrarea in Germania si alte curiozitati (partea intai)

Data trecuta am promis ca nu mai las sa treaca atat de mult timp pana revin cu o noua postare dar, spre rusinea mea, n-am reusit sa ma tin de cuvant :( Dupa ce a citit ultimul articol, taica-meu mi-a spus ca parca as fi scris din obligatie si tare rau mi-a parut... Cand am inceput blogul asta ma gandeam ca o sa fie plin de aventuri, de intamplari, dar si un mic ghid pentru cei care se gandesc sa emigreze in Germania sau au emigrat deja si cauta diferite informatii despre viata si regulile de aici. Pentru un emigrant, experienta altora prinde tare bine, pentru ca afli o multime de chestii interesante, importante si, de multe ori, utile.

Nu as fi crezut ca toate se vor aseza atat de repede, ca ma voi integra atat de usor... Sincera sa fiu, ma asteptam sa-mi fie greu, sa ma lovesc de birocratie si de reguli idioate, de dificultatea de a intelege si accepta diferentele culturale, procedurale si de mentalitate. Am plecat la drum cu bucurie si nerabdare, dar si cu teama. Cu toate astea, n-am avut parte de nicio piedica, nicio opreliste, toate au mers ca unse. De-aia, uneori, parca n-am nimic de zis, de scris... Pentru ca in primul rand imi doresc ca acest blog sa inspire si sa incurajeze, doar nu scriu ca sa ma laud. 

Dovada cea mai clara ca majoritatea cititorilor mei ajung aici cautand informatii despre emigrarea in Germania este lista de keywords introduse in Google care-i directioneaza aici. Sunt multe cuvinte si expresii absolut mortale, amuzante, dar si cateva intrebari. Motiv pentru care astazi am zis sa ofer cateva raspunsuri acolo unde cred ca experienta mea ar ajuta ;)

Asadar sa purcedem la raspunsuri si explicatii:

kusse und liebe
küsseundliebe
liebe und küsse
kisses und liebe
kuese und liebe
küsse
küsse liebe
küsse undliebe
Mi-e cat se poate de clar ca cei care cauta cuvintele astea stiu de blogul meu, dar nu au salvat link-ul :) Ca sa fie mai usor de accesat/ gasit, va recomand fie sa dati like paginii de Facebook, fie sa va abonati la newsletter, fie sa salvati pur si simplu link-ul ;)
For the record, kuesse und liebe inseamna sarutari si iubire. Stiu, dulce de te apuca diabetul, dar este un titlu simbolic pentru mine ;)

camp branzeturi
Ma intreb ce-a vrut sa zica "poetul" :)) Oricum, apropo de branzeturi, eu sunt o mare consumatoare de branzeturi de orice fel si de cand sunt aici am testat tot felul de sortimente. Mai, n-am gasit o branza care sa ma dea pe spate cum e branza de burduf sau cea framantata, de ex. Sau casul si telemeaua de oaie sau de capra! Tot felul de specialitati - frantuzesti, olandeze, nemtesti etc., etc. N-am gasit una care sa-mi spuna s-o cumpar din nou.

erding germania poze
Prea multe poze din Erding n-am pus pe blog, insa acesta este cel mai apropiat oras de zona in care locuim, asa ca am ajuns de multe ori acolo. Este un orasel foarte frumos, curat, cochet si linistit unde sper sa ne si mutam intr-o zi.

idei de gatit pentru masa de seara
Nu mai bine cauti prin reviste sau carti de bucate sau chiar bloguri culinare? E adevarat ca atunci cand am inceput blogul, ma gandeam sa postez si experientele culinare nemtesti, insa sincera sa fiu n-am gatit nimic specific de cand sunt aici, desi o prietena m-a cadorisit cu o carte mare de bucate :) Neamtul e innebunit dupa mancarurile romanesti, asa ca-l rasfat cu ardei umpluti, salata de vinete cu ceapa si rosii, iahnie si ciorba de fasole, ciorba de salata, tocanita de pui cu multa ceapa etc. Cand m-a cunoscut, a fost uimit de cata ceapa si cat usturoi consumam la mancare. Acum a ajuns sa ma intrebe la fiecare fel daca se mananca cu ceapa! :))


cand incepe scoala in landul bayern
Momentan nu am copii, deci nu stiu sa raspund :) Dar tot prin septembrie. O chestie faina: copiii de clasa intai primesc de la parinti o geanta (schueltuete) plina cu bunatati: dulciuri, instrumente de scris, carti etc. Scoala germana este complet diferita de cea romaneasca si sunt foarte curioasa cum ma voi descurca cu aceste diferente :)

case de vinzare  la sat in germania FREISING
Sunt scumpe, ale naibii :(

cum inchid un gewerbe
Zau daca am idee si sper sa nu fie cazul :) 

ma plimb cu bicicleta
si eu, desi vremea este cam nasoala in ultimul timp :( Sunt inca uimita cat de sportivi sunt nemtii. Azi-dimineata, cand plecam la serv, mi-a placut ce-am vazut: vecina de vizavi, mama cu 2 copii pleca spre gradinita cred: baiatul cel marisor era pe bicla lui, iar cel mic in spate, pe bicla ei. Sau: in fiecare dimineata, ma intalnesc cu alta vecina - ea pe bicla, si langa ea alearga , in lesa, cainele ei mare si blanos ♥ Si uite asa sunt amandoi castigati ;)

stiu limba germana
Bravo, eu inca nu pot spune asta :( Momentan vorbesc un mix de germana cu engleza destul de amuzant, dar insuficient. Cand ma intorc din concediu planuiesc sa ma apuc serios de studiat, sa gasesc o scoala sau institut in Freising sau Erding, ca nu se mai poate! Am inceput sa ma duc singura in diferite locuri si ma chinui sa ma exprim, sa ma fac inteleasa. Uneori e haios, dar de cele mai multe ori e frustrant. Haios tare a fost cand m-am dus la turc sa iau niste masline si m-au mai tentat si niste vinete marinate si i-am cerut 2 stunde (ore), in loc de 2 stuck (bucati) :) Dar a inteles, ca doar si el a fost ca mine la inceput :))) Au mai fost faze mortale rau, dar nu mi le mai aduc aminte pe toate, desi am zis ca mi le notez undeva, sa ma amuz peste ani cand - SPER - voi vorbi germana fluent!

ai voie cu hard disk in avion
Se pare ca da, dar daca ai posibilitatea, pune-l la cala infasurat bine in haine, sa nu fie probleme, ca doar stie toata lumea cum manuiesc lucratorii bietele geamantane :(

am fost acolo terme erding
Spre rusinea mea, desi locuiesc atat de aproape de ele, nu am ajuns! Cand mi-am deschis contul la banca, mi-au facut cadou de bun-venit niste vouchere in valoare de 100 eur, iar 2 dintre ele sunt chiar pentru termele din Erding! Ei, o sa vina vremea friguroasa si o sa ma folosesc de ele sa ma rasfat si sa uit ca afara ploua sau ninge ;)

cat de bine e in germania
Eu zic ca foarte bine, dar asta este experienta mea! ;) De multe ori ma trezesc laudandu-i cat de destepti sunt nemtii, cat de asa si pe dincolo sunt ei, insa na, fiecare cu experienta lui si oricum, numai roz nu este pe nicaieri. De exemplu, fix in ziua in care vorbeam cu colegele si le spuneam cat de impresionata sunt de traficul si de felul atat de civilizat si linistit de a conduce al nemtilor, Sveni al meu era sa faca accident din cauza unui imbecil care depasise in curba fara vizibilitate! Cu toate astea, de cand sunt aici ma simt linistita, fericita, impacata, relaxata si fara niciun stres. Sigur, griji avem cu totii, insa viata de aici pare a fi cu totul alta, complet diferita si despre asta auzisem inainte de a emigra. Ritmul vietii nu este atat de accelerat, nu ai senzatia aceea de graba, de stress sa prinzi metroul sau autobuzul ori promovarea mult visata la serviciu. 

ce inseamna in romana cuvantul och liebe
De fapt, sunt doua cuvinte ;) Mot-a-mot ar inseamna Oh, dragostea! ♥

ciocolata germania ja
N-am auzit de marca asta, dar am gasit aici niste sortimente de ciocolata neagra absolut delicioase! Combinatii de lavanda cu afine, mango cu piper cayenne, rodie cu chili....mmm, bestiale, va jur!!

freizügigkeitsbescheinigung cum se obtine
Cel mai bine este sa mergi la Landratsamt-ul de care apartii, pentru ca acolo vei primi informatiile care se potrivesc cel mai bine cu situatia ta. Sunt cazuri diferite, deci si documentele necesare sunt diferite. Cel mai bine este de mers cu cineva care stie limba germana, dar si legea, mai ales daca e noua. Am povestit aici cum a fost la mine: daca nu il aveam pe neamt cu mine, ma duceam bou si ma intorceam vaca. Plus ca legea dupa care am aplicat eu era nou-nouta, intrata in vigoare abia in ianuarie 2012, iar eu le bateam la usa chiar in ianuarie. Le-a aratat Sven legea pe internet, dar tot au avut nevoie de cateva zile ca sa se documenteze. Este bine deci sa mergeti pregatiti. 
Nu fiti umili, dar nici insistenti sau nepoliticosi. Conteaza foarte mult siguranta de sine, dar mai ales bunul-simt.

invat germana blog nu inteleg nimic
In cazul asta, cel mai bine este de mers la scoala! Conteaza foarte mult sa interactionezi, sa auzi si sa exersezi cu cineva. Am o gramada de cursuri online sau in format electronic, insa fara scoala nu fac nimic, plus ca nici nu ma mobilizez seara, cand ajung acasa de la serv...

locuri de munca erding germania
Tot in Erding mi-ar fi placut si mie sa muncesc, mai ales ca este mai aproape decat Freising. Dar cred ca mai important este sa gasesti un job si mai apoi locatia. Trimiteti CVuri peste tot unde credeti ca v-ati potrivi, v-ar placea, v-ar ajuta experienta anterioara sau studiile si mult succes! Daca stii limba germana, evident ca este un maaare avantaj, dar asta nu inseamna ca fara germana n-ai nicio sansa la un job bun. Eu sunt dovada graitoare ;)

mancare traditionala romaneasca
Alta cautare de-a dreptul amuzanta :) Dar e buna mancarea noastra, nu-i asa? Cam grea, dar daca nu faci excese... Eu abia astept sa mananc o ciorba de burta, mici si un bulz... mmm, salivez deja de pofta! :))

ciorba de salata

Deocamdata atat pentru azi, ca mi se cam inchid ochii de somn. De azi intr-o saptamana, chiar la ora asta, aterizez in Romania, Bucuresti!!! Abia astept, chiar daca voi sta efectiv doar 3-4 zile si n-o sa reusesc sa fac tot ce-mi propusesem: vizite, intalniri etc. Eh, altadata ;)

Sa ne auzim cu bine si va invit (va rog chiar!) sa-mi scrieti despre ce ati dori sa scriu! :)


Comentarii

  1. Salut! am descoperit blogul tau din intamplare, hoinarind prin blogosfera:), si cum imi place sa citesc despre Germania si despre nemti , am nimerit bine.
    Asa ca astept sa scrii mai des, si despre hobby-urile lor, daca e adevarat ca le place arta, daca e adevarat ca sunt asa cum credem noi ca sunt.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Am bantuit prin blogosfera si am gasit blog-ul tau, foarte fain si m-am bucurat ca am ce sa citesc despre nemti si cum e acolo in Germania.
    Poate povestesti mai multe despre ei, cum sunt , de ce sunt asa de calmi ...si care sunt hobby-urile lor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Cristina! Multumesc pentru vizita si comentariul dublat :), dar si pentru aprecieri si sugestii ;)
      O sa tin cont de propunerile tale si sper ca odata cu vremea mai putin placuta voi scrie mai des...

      Ștergere
  3. hallo
    wilikomen in Deutchland. si eu sunt aici din august in zona Schawarzwald. vroiam sa iti spun ca ciocolata JA se gaseste la Rewe. :)
    fain artocol ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hallo, multam pentru urarile de bun venit, pe care ti le intorc :) Si bine ai venit la mine in vizita, te mai astept! :)

      Frumos in Schawarzwald ♥

      Nu am niciun Rewe prin preajma, de-aia nu aveam idee :) Ah, ce-as manca o ciocolata acum! Am casa plina de ea, dar sunt la dieta inainte de sarbatori :))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat? Atunci fa-o! :)

Postări populare de pe acest blog

La munca in Germania (1)

O plimbare la Erding

3, 2, 1