De ce Kusse und Liebe?

... adica Sarutari si Iubire :) Pentru ca asa a inceput totul, povestea pe care m-am decis sa o astern aici, pentru prieteni, colegi, simple cunostinte, pentru cei curiosi sa stie cum este sa te nasti a doua oara. Pentru ca asta simt ca urmeaza sa se intample, o schimbare atat de mare, la fel ca cea prin care trece un nou-nascut abia iesit din burta mamei.
Au mai ramas 8 zile pana imi iau zborul de aici si sentimentele mele sunt amestecate. Sunt nerabdatoare, exaltata si fericita, dar mi-e si putin teama de necunoscut, de ciocnirea cu o civilizatie si o mentalitate complet diferite. Desi gandul plecarii - al emigrarii - nu mi-e strain (optiunile mai vechi au fost Canada, Norvegia si Noua Zeelanda), nu pot sa neg nodul care mi se pune in gat si in stomac in momentul in care ma gandesc ca noul an ma va gasi intr-o alta tara, alaturi de alti oameni.

Chiar si acum, cand scriu, mi s-a strans stomacul de emotie, asa ca o sa las filosofia la o parte si o sa trec la partea practica a acestui blog. Cand spun asta, ma gandesc la cei care, la fel ca mine, ajung sa caute informatii, intamplari, ponturi etc. de la romanii stabiliti in Germania. Asa mi-a si venit ideea de a scrie: dupa ce am luat decizia de a ma muta, am cautat bloguri scrise de romanii plecati acolo si am citit cu aviditate toate postarile despre cum sunt oamenii, locuri de vizitat, cum e cu munca etc. 
Mi-ar placea ca acest blog sa contina astfel de informatii utile si m-as bucura sa stiu ca ii vor fi de folos cuiva. Asa ca nu va sfiiti sa comentati :)



Comentarii

  1. Super faina ideea! Eu inca nu sunt hotarata daca sa aplic la o universitate in Germania/Austria sau nu :( poate blogul tau ma va ajuta! Iti citeam si blogul de beauty de ceva vreme, dar cred ca doar produsele prezentate de tine ma atrageau in esenta, caci pana acum cateva ore, nu descoperisem si link-ul catre acest blog ;)) sunt curioasa ce voi afla in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru vizita si comentariu, Alecsa :) Ma bucur ca-mi citesti ambele bloguri, te astept si cu alte comentarii sau pareri ;)

      Nu stiu cat te vor ajuta impresiile mele de pe acest blog in luarea unei decizii atat de importante pt tine. Povestea mea este diferita, dar poate vei gasi aici curajul de a-ti urma gandul plecarii ;) Emigrarea nu este usoara pentru nimeni, iar daca arunci un ochi si la ce scrie Chaika (chiar studenta!), s-ar putea sa dai inapoi :) Fiecare cu experienta lui...

      Lectura placuta iti doresc! :)

      PS: Multumesc ca postand acest comentariu mi-ai adus aminte de ce am inceput sa scriu aici :) Revin curand ;)

      Ștergere
  2. Buna.am si eu o intrebare:as vrea sa ma mut cu traiul in Germania.care sunt pasii???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Veronica, multumesc pentru vizita si iarta-mi, te rog, raspunsul intarziat.

      Pasii sunt multi, este complicat sa-ti raspund exact. Dar iti recomand sa citesti si sa te documentezi bine inainte de a face acest pas. Trebuie sa fii sigura ca asta iti doresti si sa ai habar de ce te asteapta ;)

      Eu mai intai mi-am facut lista cu documentele necesare aici: dimplome de studii, cartea de munca, asigurare de nsatate valabila macar 6 luni etc. Apoi am citit ce trebuie facut mai intai: mergi la primarie sa te anmelduiesti, apoi la Landratsamt sa obtii dreptul de sedere si de munca.
      Majoritatea pasilor ii inveti din mers, odata ajunsa aici :) Lumea este amabila si te ajuta cu informatii, asa ca nu te sfii sa intrebi.

      Daca nu te descurci, mai scrie-mi sau cauta diferite forumuri de discutii.

      Multa bafta!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat? Atunci fa-o! :)

Postări populare de pe acest blog

La munca in Germania (1)

O plimbare la Erding

3, 2, 1