[Guest post] Cateva cuvinte despre joburi și relații de muncă

Hei, dragii mei, s-a facut luna de la ultima postare, desi nu aveam in plan sa las sa treaca atata timp fara sa dau niciun semn de viata pe aici. De cand m-am intors din concediu mi-am tot propus sa scriu, dar trebuie sa recunosc ca odata cu venirea toamnei, m-a cam lovit astenia. Mi-e dor de zilele lungi si insorite, de caldura, de hainele subiriti si inflorate... Nu mai ies atat de des, iar vremea ma cam tintuieste in pat cu o carte in mana sau cu laptopul in brate.

Asa ca azi o sa va las in compania aceluiasi amic, care a fost mai harnic decat mine si a adunat impresiile lui despre joburi si relatiile de munca de aici, din Germania. Ca de obicei, va astept comentariile pro si contra, si va invit chiar sa va impartasiti propriile voastre experiente si impresii :)

Câteva cuvinte despre joburi și relații de muncă

Da, știu, e un subiect extrem de sensibil, care în general agită multe spirite. De data aceasta voi preciza din capul locului că va fi un articol despre propria experiență, iar concluziile sunt bazate pe observații și percepții subiective. Sper însă că informațiile vor fi folositoare sau măcar interesante pentru cei care vor avea curiozitatea de a citi aceste însemnări.

Mulți est-europeni "aterizează" în Germania plini de încredere că aici e țara tuturor posibilităților, mânați de legendele despre bani mulți și de puțină invidie pe vecinii, prietenii sau rudele care au reușit oarecum să se integreze aici, cel puțin la nivel de muncă. 

Deschidere există, dar luați-vă în calcul că trebuie să vă găsiți o "cazare", și să aveți un fond pentru niște cheltuieli curente (transport, mâncare, acte), pentru minim o lună (sau mai mult, până când găsiți primul job). Românii nu au din oficiu drept de muncă (cel puțin deocamdată) și este puțin dificil să îl obții. Nu visați să vă angajeze cineva din prima, să nu aveți impresia că geamantanul vostru plin cu diplome o să vă ajute la ceva. Pe un angajator normal la cap îl convingi doar cu ceea ce știi/poți să faci, nu cu vorbe și hârtii. Majoritatea românilor pe care îi cunosc de aici se folosesc însă de o portiță legală pentru a putea munci: înființarea unei societăți comerciale în nume propriu, pe baza căreia îți poți oferi serviciile neîngrădit (Gewerbe). Un soi de Intreprindere Individuală, într-un anumit domeniu, unde nu se cere calificare. Asta se înființează pe loc la autoritățile competente (Kreisverwaltungsreferat) și costă vreo 50 de euro, nu necesită capital social, dar vine la pachet cu câteva inconveniente: vei face facturi pentru munca prestată, vei avea nevoie de un cont bancar și de un contabil, plus câteva alte cheltuieli lunare obligatorii mai mult sau mai puțin utile. De asemenea, îți vei plăti singur impozitele și taxele, asigurările și contribuțiile la pensie, șomaj și alte cele, dacă e cazul și ai nevoie de ele. 

Domeniile cele mai întalnite în care lucrează români sunt cele pe care nemții le evită (oarecum logic) - curățenie, îngrijire bătrâni și copii, bucătărie, demolări, construcții, instalații, amenajări interioare, curierat. Sigur, sunt multe altele, dar acestea sunt cele mai accesibile, poate și pentru faptul că necunoașterea limbii germane nu este un impediment major. Plus că nu se cer cv-uri, ci eventual doar o probă de lucru. 

Vreau să subliniez un aspect foarte important: căscați ochii la contractele pe care le încheiați cu intermediarii, adică cei care vă furnizează lucrările. Stabiliți de la început toate detaliile, clar și concis, termenele de plată, sumele și modalitatea de verificare. Dacă nu pricepeți mare lucru din contractul care vi se vâră sub nas, cereți timp de gândire și de studiu, cereți ajutor de la un vorbitor de germană în care aveți încredere, cereți să vă fie explicați termenii și condițiile sau chiar să vă fie tradus contractul. Chiar dacă aceste nazuri costă, veți plăti mult mai puțin decât în eventualitatea unui contract dezavantajos. Acționați întotdeauna cu prudență și nu vă lăsați duși de val și de mirajul banilor. 

Recomandările sunt foarte importante în orice relație pe care o inițiați în Germania. Faceți-vă treaba bine și la timp, respectați-vă cuvântul și partenerii de colaborare, fiți cât mai profesioniști chiar și când ridicați o cărămidă sau puneți mâna pe un mop. Generați și construiți mereu încredere, e cea mai ușoară cale spre reușită. Neamțul mulțumit nu va avea nimic împotrivă să vă recomande cunoștințelor sale, însă nu faceți greșeala de a le cere asta înainte de a fi siguri de aprecierea lor. Dați mereu înainte de a aștepta să primiți. 

Nu încerc aici să dau sfaturi sau să emit judecăți de valoare, eu am aplicat ceea ce am descris mai sus și o fac în continuare. Rezultatul? Duc o viață decentă, nu îmi lipsește aproape nimic (poate doar restul familiei care e în România), lucrez relaxat și văd lucrurile pozitiv. Pentru prima dată după mulți ani de zbatere în România, reușesc să simt că pot construi ceva pentru mine. Paradoxal, dintr-o muncă în care nu am calificare și nici prea multă experiență, o muncă pentru care nu m-am pregătit. 

Comentarii

  1. Multumim pentru informatiile de mai sus, insa as fi vrut sa regasesc in articol mai multe detalii ... detalii despre care intreb mai jos si la care, intr-o viitoare postare sau intr-un reply aici, sper si te rog daca doresti sa imi raspunzi, daca, desigur, ai cunostinte concrete:

    1.Cei cu studii superioare ce sanse au concret de a-si gasi un loc de munca in Germania? diplomele pot fi echivalate cumva? se pot da diferente in acest sens? te intreaba de ele la interviuri? se iau in considerare cele romanesti?
    2.Ce site-uri bilingve cu job-uri de actualitate pot fi accesate pentru a urmari oferta de locuri de munca?
    3.Ce limbi straine in afara de engleza se mai cer in companiile germane de obicei?
    4.Pentru cei cu studii superioare, ce domenii sunt la cautare acum in Germania? conta/IT/finante etc.?
    5.Poti exemplifica 3-4 firme mari care merg bine si care angajeaza personal in mod obisnuit?
    6.Care este salariul minim cu care poti trai decent in Germania ca strain? (ma refer pentru a plati utilitatile, chiria, mancare,transportul... si daca vrei sa mergi la un eveniment sau sa iei masa la restaurant o data pe saptamana sau sa mergi la un film, sa poti face astfel de lucruri)
    7.In firme, salariile intre ce limite se incadreaza, orientativ (minim > mediu)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă răspund punctual:
      1. Cei cu studii superioare au șanse în domenii specializate, dacă sunt valoroși. Diplomele pot fi echivalate, în unele cazuri cu diferențe, dar nu valorează mare lucru. Sunt în general ultimul lucru despre care ești întrebat.
      2. Site-uri sunt multe, dar eu nu am găsit nici unul în limba română. Dacă vă referiți la germană-engleză, cam toate sunt bilingve.
      3. Limba engleză este ok, altele se cer doar în unele cazuri (italiană, franceză, turcă). Cel mai bine e să știți măcar puțină germană, vi se deschid mult orizonturile.
      4. În IT sunt joburi multe, mai ales pe partea de online, în construcții, arhitectură, mecanică, electrotehnică. Foarte acută cererea pe posturi de sales. Repet, însă, nu contează aproape deloc studiile, ci cunoștințele din domeniu, experiența, limba.
      5. Majoritatea firmelor merg bine și fac angajări. Trebuie să fiți pe fază, să aplicați și să vă prezentați la interviu.
      6. Minimul depinde de fiecare, dar cred că cu 1500-1800 poți trăi decent. În alte landuri chiar cu mai puțin. Vorbesc de venit net.
      7. Dacă faceți o muncă minim calificată, puteți avea un salariu între 1300 și 2000. Cunosc salarii în contabilitate de peste 4000, iar ca specialist chiar și peste 10000. Vorbesc de venituri lunare nete.

      Sper că v-am fost de folos.

      Ștergere
    2. Am inteles, multumesc pentru informatii. De diplome am intrebat pentru ca stiu ca in alte tari nu sunt recunoscute deloc, iar pentru a ocupa un post pentru o persoana cu studii superioare, este necesara o diploma emisa de o institutie din tara respectiva.

      De salarii eram curioasa pentru a putea avea un punct de plecare in eventualitatea unei oferte.... putin probabil acest lucru, doar orientativ intrebam.

      Poate data viitoare ne povestiti despre modalitatea de a gasi cazare in Germania, ca nou venit, fara prea multe contacte...

      Ștergere
    3. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar dacă veniți în Germania, uitați de sacoșa cu diplome. Și nu doar în Germania, ci oriunde în lume la o firmă serioasă. Un angajator care își urmărește profitul, eficiența, rezultatul în general, are nevoie de calitățile și valorile dumneavoastră, nicidecum de cartoane colorate frumos. E și mult mai ușor să vă verifice pe loc aptitudinile, decât prestigiul școlii pe care ați absolvit-o sau corupția prezumtivă pe baza căreia ați obținut diploma.

      Ștergere
  2. Perfect de acord cu afirmatia de mai sus; diplomele si recunoasterea lor ma intereseaza, asa cum am spus, doar pentru incadrare, skills-urile, atitudinea, experienta etc. primeaza.

    Prioritatile fiind altele, este dificil la 30+ sa o iei de la capat cu studiul pentru 3-5ani intr-o tara straina doar pentru faptul ca nu iti sunt recunoscute oficial studiile din tara de origine si fara diploma in cauza nu poti ocupa o functie pentru studii superioare. De aici accentul meu de recunoasterea respectivelor documente...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am 30+ și am avut și atunci când am venit. Nu e nimic dificil pe lumea asta dacă o faci pentru a-ți fi ție mai bine. Poți avea 4 clase și să fii sales manager, să iei salariu de 150.000 euro pe an sau poți avea 4 facultăți și să lucrezi ca șofer. Depinde foarte tare de ceea ce te motivează. Am făcut facultatea în România cam în aceeași perioadă cu dumneavoastră, dar eu unul am ales să trăiesc mai relaxat și mai decent financiar aici. Și nu voi ezita să o iau de la capăt oricând, dacă societatea mă face să mă plafonez.
      Decizia e grea, dar e obligatoriu să fie hotărâtă. Pot învăța orice și nu mi-e frică de nimic, sunt un om liber. Cu toate astea, nu plec la drum fără calcule, analiza riscului și identificarea oportunității.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat? Atunci fa-o! :)

Postări populare de pe acest blog

La munca in Germania (1)

3, 2, 1

[Guest post] Germania, mit și realitate (1)